Nuoseklūs miško darbai – sėkmingos miškininkystės pagrindas

25/01/2023 13:37

Miško darbai gali tapti miško savininko galvos skausmu, jei viską bandysite atlikti patys ir nesikreipsite į profesionalus. Tuo tarpu, miško specialistų ir ekspertų rankose šis procesas tampa sklandus ir lengvai įveikiamas. Kas gi tie miško darbai, kuriuos būtina ar reikia atlikti, kad ilgai džiaugtumėmės natūraliais planetos plaučiais.

Miškas - tai mediena, grybai, uogos, vaistažolės, o tuo pačiu – rekreacinė zona, sveika aplinka ir dalis mūsų lietuviškos pasaulėžiūros. Miškas visada buvo ir yra svarbi mūsų gyvenimo ir buities dalis, jis mus maitino, šildė, o reikalui esant net gynė. Miškas turi būti puoselėjamas, prižiūrimas, o iškirtus - atsodinamas. Neprižiūrėtas miškas ilgainiui praranda visą anksčiau įvardintą savo vertę. Sėkminga miškininkystė reikalauja specialių žinių ir patirties.

Miško priežiūra

Miškas yra gyva ekosistema, kuri yra ne tik jūsų, bet ir visos žemės turtas. Tokioje gyvoje ekosistemoje kartu gyvena gyvūnai, augalai ir mikroorganizmai, todėl kartais atsiranda tarpusavio sugyvenimo problemų. Mišką taip pat veikia oro sąlygos. Todėl mišką reikia nuolat prižiūrėti ir vertinti, ar neigiami faktoriai nedaro poveikio medžių gerovei, o atsiradus problemoms – jas įvertinti ir spręsti iš karto, kad problema neišplistų ir netaptų nepataisoma.

Tinkama miško priežiūra padeda miško savininkui išlaikyti maksimalią miško vertę, palaikant geriausią įmanomą, jame augančių medžių būklę.

Miško sodinimas ir atsodinimas

Miško darbai dažnam miško savininkui prasideda nuo miško sodinimo ar atsodinimo. Iškirtus mišką, privalu jį atkurti per trejus metus. Tačiau galimybę sodinti mišką turi ne tik miškų savininkai. Mišką įveisti galima ir žemės ūkio paskirties žemėje, pasinaudojus Europos Sąjungos parama.

Miško įveisimui bus reikalingas želdinimo ir žėlimo projektas, kuriame numatoma informacija, reikalinga įveisiant mišką: kokių ir kiek medelių sodinti, kokiu būdu paruošti dirvą, kokiu atstumu sodinti ir t.t. Taip pat nurodoma, kokių apsaugos ir priežiūros priemonių reikės, norint išauginti sveiką ir produktyvų medyną.

Pasodinus mišką dar ne laikas lengviau atsikvėpti. Tik tam tikromis išskirtinėmis sąlygomis neprižiūrimas pasodintas miškas sėkmingai išaugs. Įprastai, miškas pats savaime neužauga, jeigu nebūna tinkamai prižiūrimas. Jaunus sodmenis gali užpulti kenkėjai, nustelbti žolės ar drebulių, berželių atžalos, nugraužti žvėrys ir t.t.

Čia miško darbai ir priežiūra tik prasideda ir, iš esmės, niekada nesibaigia.... Tačiau neverta išsigąsti, nes kaip ir visi darbai, miško darbai, gali būti nudirbti lengvai ir be vargo, jei jų imasi tikri miškininkystės žinovai.

 

Back

Renginiai

  • RENGINIAI VAIKAMS KLAIPĖDOJE "PAŽINK SAVE"

    „PAŽINK SAVE“ renginiai vaikams - tai stovyklos ir savaitgalio mokyklėlė. Šie www.stovyklos.info renginiai vaikams vyksta Klaipėdoje ir yra gausūs įvairiais užsiėmimais: nuo sporto ir žongliravimo iki teatro ir kūrybinių užsiėmimų. „PAŽINK SAVE“ renginiais siekiame kad vaikai galėtų...

  • SEO AKADEMIJA skelbia SEO seminarų datas įvairiuose Lietuvos miestuose SEO AKADEMIJA skelbia SEO seminarų datas įvairiuose Lietuvos miestuose

    Įvyko pirmieji SEO AKADEMIJOS mokymai ir gavome daug atsiliepimų bei užklausų apie tolesnius seminarus ir specializuotas praktines mokomąsias sesijas. Viską susisteminome ir paruošėme net 3 naujienas! SEO AKADEMIJA Naujiena Nr. 1   Startuoja 2 nauji SEO AKADEMIJA mokymų formatai:   1) WEB...

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Domina SEO auditas nemokamai?

Susisiek: biliunaite.evelina@gmail.com

 

 

Domina rašymo kursai? - Užsuk į 

www.rasytojuakademija.lt


 

 

 

 

 

 

Naujienlaiškis

Užsisakyti straipsniai.eu naujienlaiškį:

Poll

APKLAUSA: Kaip radote straipsniai.eu?

Total votes: 1058

Sekite SEO AKADEMIJA mokymų naujienas:
 
Registruokitės jau dabar!
 

© 2013 - 2023 | Visos teisės saugomos.| Sukurta: SEO MAMA

Create a website for freeWebnode